Coşul de cumpărături 0

Etiopia

cafea boabe etiopia

Pentru seria de articole dedicate țărilor unde se cultivă cafeaua, mi s-a părut corect să începem chiar cu locul unde ea s-a născut. Al doilea motiv este importanța pentru noi a cafelei etiopiene, deoarece în blendul New Black punem, în funcție de sezon, cafelele etiopiene care ne plac cel mai mult în cadrul degustarilor.

Arborele de cafea a fost descoperit în Etiopia și de aici s-a răspândit întâi în Yemen, apoi în restul Peninsulei Arabe și în celelalte țări care cultivă astăzi cafea. În prezent Etiopia este cel mai mare producător african de cafea și locul 5 în lume[1] iar etiopienii sunt cei mai mari bautori de cafea de pe continent. Sidamo, Harar sau Yirgacheffe sunt cele mai faimoase dintre regiunile țării unde se cultiva cafea.

În structura exporturilor etiopiene, cafeaua este pe primul loc și reprezintă aproximatix 20% din total, în funcție de prețurile din fiecare an[2]. 20% este o pondere uriașă față de situația din alte țări mari producătoare de cafea: doar 3% din totalul exporturilor în  Brazilia sau 1% în Indonezia. Astfel ne dăm seama de importanța cafelei pentru economia țării și de faptul ca ea susține standardul de viață al unei mari părți a populației. 

15 milioane de oameni lucrează în domeniul cafelei și există aproximativ 330.000 de mici ferme. Doar 5% din producția de cafea se face pe mari plantații[3].

Modul în care este cultivată şi prelucrată cafeaua a rămas neschimbat din secolele XV-XVI și până astăzi. Fiecare familie de fermieri are un lot de mici dimensiuni, în apropierea casei unde locuiește, plantat în unele cazuri în pădure la umbra copacilor. Arborele de cafea este cultivat împreună cu alte plante necesare pentru autoconsum în sistemul de "agricultură de gradină" iar astfel solul și biodiversitatea regiunii sunt protejate. Practicile agricole sunt neschimbate de secole, arborii de cafea sunt îngrijiți manual fără niciun fel de utilaj.

cafea boabe verde  prajita etiopia

Fermierii aleg de pe ramuri doar fructele de cafea maturizate deplin, mai ales în cazul cafelelor de calitate superioară. Apoi fructele sunt duse la cooperativa locală unde sunt prelucrate. În cazul cafelelor de specialitate, lucrători cu experiență, nu mașini, aleg de pe mese mari boabele de cafea care au defecte. Ramân boabele bune și ulterior cafeaua este pregătită pentru export.

Gustul cafelelor etiopiene iese în evidență, având un caracter aparte. În funcție de regiunea de proveniență și de calitatea cafelei respective, aroma are note fine de citrice sau fructe de pădure. Acestea dau un plus de savoare și de complexitate gustului cafelei atât în prepararea la filtru cât și espresso sau ibric. Într-un espresso, blend sau single origin, în funcție de metoda de prăjire și de preparare, aceste note pot fi mai puternice decât celelalte nuanțe din gust sau pot fi în echilibru cu ele, precum puțină coajă rasă de lămâie într-o prăjitură cu ciocolată.

cafea etiopia espresso 2

Surse:

1. International Coffee Organization

2. Trading Economics

3. USAIDArticol mai vechi Articol mai nou