Coşul de cumpărături 0

Zaţul

zat cafea

Încercăm cu toții să ne comportăm responsabil față de mediul înconjurător și să utilizăm eficient resursele la care avem acces. Nu pentru că este la modă sau pentru că este mai ieftin, ci pentru că este mult mai bine pentru mediul în care trăim.

Zațul, masa de cafea măcinată și îmbibată cu apă care rămâne după prepararea cafelei poate fi folosit pentru rezolvarea în casă a unor probleme care nu au vreo legătură cu cafeaua. De zaț facem rost indiferent de metoda de preparare. El rămâne pe fundul ibricului, în portafiltrul de espresso, în filtrul de hârtie sau în presa franceză. Am testat împreună cu prietenii mei ce putem face cu zațul și am ajuns la concluzia că el își face treaba cel puțin la fel de bine ca produsele noi specializate pe rezolvarea problemelor de mai jos.

1. Îngrășământ pentru plante

Presară zațul direct pe pământul din jurul plantelor, în grădină sau în ghiveci.  Daca faci compost din mai multe ingrediente, zațul intră și el în compoziție. Din ce a testat toată lumea rezultatele au fost bune pentru tufe de trandafiri, conifere, azalee, camelii. În cazul în care facem o singură cafea și avem prea puțin zaț pentru a-l folosi în grădina de exemplu, avem urmatoarea soluție: păstrăm cele câteva lingurițe de zaț rezultate și le punem în frigider într-o sticlă cu apă. După cel mult o săptămână, udăm pământul din ghiveci sau din grădină cu soluția rezultată. În ghivece nu trebuie pus excesiv de mult deoarece un strat gros de zaț poate duce la apariția mucegaiului.

2. Scrub pentru corp

Aici de testare s-au ocupat fetele. Rețeta este: 100g de zaț proaspăt (nu uscat) cu 1 lingură de ulei de măsline și opțional 1 lingură de miere. Amesteci ingredientele și aplici scrub-ul direct pe piele. Verdictul: după tratamentul cu scrub de cafea pielea este mai hidratată și mai catifelată.

3. Barieră pentru pisicile vecinilor... sau pentru pisicile tale

Ca să descurajezi pisicile să se plimbe în voie pe la tine prin grădină, presară zaț direct pe pământ. A funcționat mai bine când am amestecat zațul cu coajă de portocală sau de lămâie.

4. Odorizant frigider

Așează zațul pe o farfurie întinsă și pune-l în frigider sau în congelator. Cafeaua absoarbe foarte bine orice miros din jurul ei și astfel va atrage mirosurile rămase în frigider de la alte alimente. Această capacitate de a absorbi mirosuri este și unul dintre motivele pentru care nu vrei să ții în frigider punga ta cu cafea proaspăt prăjită, boabe sau măcinată.

5. Degresant vase

Ai de spălat o tigaie sau o tavă plină de ulei. Pune niște zaț în ea, sterge-o puțin și zațul va absorbi o mare parte din grăsime. Nu îți folosi toată forța pentru că zațul este ușor abraziv. Scoate zațul din tigaie și aruncă-l în coșul de gunoi, nu în chiuvetă. Prea mult zaț de cafea poate înfunda în timp țevile. După ce ai scos zațul din tigaie, finalizează spălarea cu detergent de vase.

Sfaturi de Barista:

Cum usuci zațul. Dacă îl folosești în 24 de ore de când ai preparat cafeaua sau îl ții 1 săptămână în frigider în soluția cu apă despre care spuneam la început, nu trebuie un tratament special. Iei zațul direct din ibric, din filtrul de cafetieră, din presa franceză, din tamp box-ul de espresso și îl folosești. Dacă însă ai de gând să folosești zațul după mai mult timp, atunci trebuie să-l usuci pentru a preveni apariția mucegaiului. Cum îl usuci? Simplu. Ia o tavă cât mai întinsă, pune zațul în ea și împrăștie-l uniform pe o suprafața cât mai mare. Apoi o dată pe zi întoarce-l, reașează-l pentru a se usca uniform.

zat cafeaArticol mai vechi Articol mai nou