Coşul de cumpărături 0

Cum prepari cafeaua Cold Brew

cafea cold brew

Cold Brew este cafeaua preparată cu apă rece. În lumea cafelei este metoda de preparare care a crescut cel mai mult în popularitate în ultimii 5 ani.

Ce face specială o cafea Cold Brew faţă de o cafea preparată în mod clasic cu apă fierbinte şi apoi răcită cu gheaţă (Iced Coffee) sau faţă de o cafea fierbinte uitată pe birou şi care s-a răcit? În cazul Cold Brew, extracţia se realizează diferit: cafeaua măcinată intră în contact direct cu apa rece, gradul de măcinare este diferit şi contactul dintre apă şi cafea durează mult mai mult ca la alte metode de preparare. Rezultă o cafea dulce, fină şi mai puţin amară. 

Se prepară destul de simplu. Există aparate speciale pentru a face Cold Brew însă noi pentru reţeta aceasta vom folosi o cafetieră french press, deoarece este un echipament mult mai comun şi mai des întâlnit. O să avem nevoie de următoarele:

1. Cafetieră French Press

2. Cafea proaspăt prăjită 

3. Apă

4. Filtru de hârtie pentru cafea

Pasul 1

Punem 62 de grame de cafea în cafetieră. Îţi recomandăm să foloseşti un cântar însă dacă nu doreşti, 62 de grame înseamnă aproximativ 21 de linguriţe cu vârf.

Pasul 2

Punem 330ml de apă în cafetieră, amestecăm cu o linguriţă, acoperim cafetiera şi o lăsăm la temperatura camerei pentru 16 ore. Nu se întâmplă nimic rău dacă o laşi o oră în plus sau în minus, dar să nu fie diferenţe mari. Apa trebuie să fie filtrată şi proaspătă. În cazul în care vrei să faci o cantitate diferită, poţi bineînţeles să modifici proporţional cantitatea de cafea şi pe cea de apă.

Pasul 3

Apasă până jos pistonul cafetierei iar cafeaua rezultată filtreaz-o încă o dată printr-un filtru pentru cafea din hârtie, unul clasic. Toarnă cafeaua într-un recipient şi pune-o la frigider. Dacă vrei să grăbeşti acest proces de răcire poţi să pui recipientul cu cafea într-un bol plin cu gheaţă.

Pasul 4

Cafeaua pe care o ai acum este un concentrat Cold Brew. Prin urmare, cel mai bine este să-l diluezi în proporţie de 1 la 1 cu apă rece şi gheaţă, lapte, într-o reţetă de cocktail, sau în orice combinaţie ţi-ai putea imagina.

Informaţii Extra

Cafeaua trebuie măcinată destul de grunjos, asemănător cu măcinarea pentru french press. Dacă îţi cumperi cafeaua gata măcinată, la fiecare dintre cafelele de pe site poţi selecta gradul de măcinare Cold Brew.

Cât se păstrează proaspăt concentratul Cold Brew? Cam o săptămână, timp în care trebuie neapărat să-l ţii în frigider. Dacă la un moment dat gustul începe să devină ciudat, cel mai bine diluează-l cu apă şi pune-l la flori.

Într-adevăr, în reţetă se pune multă cafea măcinată comparativ cu alte metode de preparare. Cantitatea de cafea este mare deoarece extracţia cafelei se realizează la temperatura camerei, şi astfel apa munceşte mai mult pentru a scoate aroma din cafea. Dacă vrei să obţii un gust mai tare sau unul mai slab, cel mai bine este să diluezi mai mult sau mai puţin concentratul final de cold brew, în loc să pui mai multă sau mai puţină cafea măcinată la început.

A doua filtrare prin hârtie este necesară dacă vrei să ţii cafeaua în frigider pentru mai multe zile. Dacă o bei pe toată în aceeaşi zi, nu este nevoie să faci această operaţiune.Articol mai vechi Articol mai nou