Coşul de cumpărături 0

4 Momente Istorice

istoria cafelei

Băutură revoluţionară şi în acelaşi timp parte esenţială a unor revoluţii, am ales 4 momente în care istoria lumii şi istoria cafelei au fost strâns legate una de cealaltă.

1500 - Mecca

Primele cafenele din istorie apar în Mecca, Cairo şi apoi în Istanbul. La început nu este clar dacă noua băutură este legală sau nu, având în vedere tradiţia musulmană. Lumea de abia descoperă cafeaua iar cuvântul îşi are originea în qahwah, care în arabă este un tip de vin. Cafenelele devin principalele locuri unde oamenii socializează, dar mai ales dezbat viaţa politică, socială şi critică autorităţile. Prin urmare, în 1511 conducătorii spirituali interzic cafeaua datorită efectelor ei stimulative şi multe cafenele sunt distruse. Din fericire, în 1524 sultanul Suleiman Magnificul anulează interdicţia iar cafeaua îşi poate continua drumul către restul lumii.

1600 - Băutura Diavolului

În anii 1600 cafeaua este adusă în Europa de către negustorii veneţieni şi ajunge rapid la Viena, Hamburg şi Londra. O parte dintre europeni privesc cu suspiciune băutura întunecată şi uşor amăruie care vine din Orient şi o numesc "băutura diavolului". Papa Clement VIII intervine, gustă cafeaua şi îi acorda rapid acesteia aprobarea papală. În acele vremuri, băuturile preferate ale europenilor pentru micul dejun erau... berea şi vinul. Din acel moment, cafeaua începe să le înlocuiască şi deloc surprinzător dezvoltarea societăţii europene acelerează.

1800 - Epoca Luminilor

Marii gânditori ai Iluminismului au luptat împotriva tiraniei, a intoleranţei şi a superstiţiilor vechii lumi medievale. Mare parte din planificarea revoluţiilor franceze şi americane s-a făcut în cafenele iar mulţi dintre membrii emblematici ai curentului iluminist, precum Sir Isaac Newton sau Voltaire, erau cunoscuţi ca mari băutori de cafea. 

2017 - Egalitatea de şanse

Şi în zilele noastre au loc revoluţii legate de cafea, însă paşnic şi cu paşi mici. În domeniul egalităţii de şanse pentru femei şi bărbaţi, în America Centrală şi în estul Africii, studiile de productivitate arată că aproximativ trei sferturi din muncă este efectuată de femei, însă doar 40% din venituri sunt încasate de acestea. Această discrepanţă nu afectează doar femeile, ci are un impact negativ chiar si asupra veniturilor totale ale fermierilor şi a ritmului de dezvoltare al comunităţii. Aceasta este situaţia de sute de ani. Acum însă, datorită faptului că atât consumatorul final cât şi companiile din domeniu acordă o mult mai mare atenţie originii cafelei pe care o cumpără, comunitatea internaţională implementează programe prin care toţi fermierii, femei şi bărbaţi deopotrivă, au un acces mai bun la informaţie, la tehnici de cultivare şi de prelucrare a cafelei, lucru ce le permite să obţină o calitate mult mai bună şi implicit un preţ superior pentru rezultatul muncii lor.

În afară de aceste legături istorice cu libertatea de exprimare, cu democraţia şi cu egalitatea de şanse, lumea cafelei este un domeniu deschis, cu foarte puţine dogme sau adevăruri absolute. Nu există lucruri impuse. Cel mai bun mod de a prepara şi de a bea cafeaua nu este neapărat cel scris într-o carte sau pe un site, ci este exact acela care îţi place ţie.



Articol mai vechi Articol mai nou