Coşul de cumpărături 0

Arabica si Robusta

Suntem obișnuiți de mici cu imaginea cafelei ca o mână de boabe maro și câteodată uităm că de fapt ea vine dintr-un fruct care crește într-un copac. Sau să spunem un arbust, care este tuns pentru a rămâne la o înălțime de 2 metri pentru a putea fi cules ușor. Arbustul crește cel mai bine în jurul ecuatorului, ideal la altitudine de 1000-2100m, cu temperaturi zilnice medii de 18-22 grade Celsius. În general, cu cât climatul este mai rece (dar nu aproape de 0 grade Celsius) și cu cât altitudinea este mai mare, cu atât este mai bine pentru calitatea cafelei. Fructul se maturizează mai încet și aroma cafelei este mai complexă și mai bună.

Fiecare fruct de cafea conține (în 99% din cazuri) 2 boabe de cafea.

Cele mai răspândite 2 specii de cafea sunt Arabica si Robusta.

 

Cafeaua Arabica

Reprezintă cam 70% din producția de cafea la nivel mondial. Arabica este mai aromată, mai fină și în cazul cafelelor bune vine cu o vivacitate care dă caracter, care distinge o cafea. Poţi vedea aici cafelele Arabica pe care le prăjim acum la Fabrica de Cafea.

Arabica este produsă în principal în Africa de Est (ex: Etiopia, Kenya), Brazilia (cel mai mare producător), Columbia și alte câteva țări din America de Sud, America Centrală (ex: Costa Rica, Honduras) și Asia de Sud Est (ex: Indonezia, Papua Noua Guinee) iar cei mai mari importatori de cafea sunt Germania, Japonia, SUA și țările scandinave.

 arbore cafea columbia

Cafeaua Robusta

Reprezintă restul producției mondiale (mai este cafeaua Liberica dar cu sub 1% din producție). Robusta este o specie mai rezistentă la dăunători și la variații mari de temperatură și produce mai multă cafea per arbust față de Arabica. Tot spre deosebire de Arabica, crește bine la altitudini mai mici și la temperaturi mai mari, astfel fiind mai ușor de cultivat. De aceea și prețul pe kg este semnificativ mai mic. Cei mai mari producători sunt Vietnam şi Brazilia.

Gustul robustei este unul puternic, brut, cu note care pentru unii băutori de cafea nu sunt plăcute. Noi considerăm că o robusta poate aduce un plus într-un blend de espresso însă depinde de calitatea respectivei robusta şi de procentul pe care îl reprezintă din totalul blendului.

La fiecare dintre cafelele noastre ai menționate întotdeauna în descriere ce specii de cafea conțin, dacă sunt 100% Arabica sau sunt Arabica si Robusta.

arbore arabica Colombia