Coşul de cumpărături 0

Espresso

Espresso. De acord, e foarte bun. Trebuie însă să te avertizez. În 25-30 de secunde 50-60ml de apă la 8-9bari trebuie să scoată tot ce e mai bun din 14grame de cafea. Sunt multe variabile și multe lucruri care pot să nu meargă ca la carte. Deci espresso, adevăratul espresso, e un tip de cafea puțin mai pretențioasă, merită doar echipament de calitate, cafea proaspat prajita și puțin exercițiu la preparare ca să iasă. Deci nu te da bătut dacă nu-ți iese din prima ci bucură-te de fiecare încercare.

Echipamente necesare:
1. Espressor
2. Râsniță capabilă să macine la gradul de măcinare necesar pentru espresso
3. Tamper
4. Suport tamper
5. Cafea proaspat prajita

 

Pasul 1

Pornește din timp espressorul ca să aiba timp să se încălzească. Portafiltrul să fie atasat în espresor ca să stea și el cald. Dacă ai raft de încălzire pentru cești, pune-le acolo, dacă nu, pune în ceașcă înainte de preparare puțină apă fierbinte ca să o mențină caldă.

Pasul 2
Scoate portafiltrul, șterge-l bine, sita cosului să fie uscată și curată, fără urma de resturi de cafea.

cafea espresso preparare  

Pasul 3. Grind 'n' Dose
Macină cafeaua. Cafeaua ar trebui macinată chiar atunci înainte de preparare. Dosing: pune cafeaua în portafiltru. Ar trebui să ai cam 14 grame într-o sită dublă pentru un espresso dublu de 50-60ml.

cafea espresso preparare

Pasul 4. Distribuția 
Nivelăm cafeaua ca să fie distribuită uniform în portafiltru. Ține degetul arătător drept și cu cateva mișcări ușoare Nord-Sud-Est-Vest se rezolvă.

cafea espresso preparare

Pasul 5. Tamping 
Pune tamperul în portafiltru și întâi apasă ușor cu vârfurile degetelor pe marginea tamperului ca să-l poziționezi direct perpendicular pe portafiltru. Apoi apasă ferm, cam 10-15kg ”de fermitate”. Înainte să ridici tamperul, rotește-l usor însă fără sa-l apeși, ca să netezești frumos suprafața cafelei.

cafea espresso preparare

Pasul 6. Cooling flush
Pornește espresorul cât să curgă apă vreo 3 secunde (procedura variază de la espressor la espressor). Acest cooling flush sau purging are 2 roluri : dai afară apa care se supraîncălzise în aparat și înlături orice rest de cafea care rămăsese pe sită de dispersie a grupului.

cafea espresso preparare

 

Pasul 7. Pull the shot
Pune portafiltrul în grup, pune ceașca dedesubt, și imediat pornește espressorul și cronometrul.

cafea espresso preparare  

Pasul 8. Extracția
După câteva secunde ar trebui să înceapă să curgă 2 firișoare de espresso (sau 1, depinde de portafiltru) de un maro închis iar ritmul de curgere să fie cât de cât constant. În 25-30 de secunde ar trebui să ai cam 50-60ml de cafea.
cafea espresso preparare

Pasul 9

Gustă. Unii dintre noi preferă să guste imediat, alții îl lasă 2min să se răcească puțin. Unii îl amestecă, alții nu. E decizia ta.

Cât de bun e! Untos, catifelat, are un dulce de ciocolată neagră și un final de note florale! ...Nu? Nu e chiar așa? Dacă iese așa cum am scris, perfect! Dacă nu, nicio problema. Totul e să te bucuri de fiecare cafea și să mai încerci o dată, și încă o dată, și încă odată.

 

Sfaturi de Barista

Ajustări

Exemplu de ajustare: dacă iți ies 60ml de cafea în 20 de secunde, deci prea repede, reglează rașnița pe o măcinare mai fină. Dacă ai 40ml in 35 de secunde, deci prea încet, încearcă cu o macinare mai mare.

Câte 1 variabilă

Când schimbi o variabilă, schimbă doar aceea variabilă. De exemplu un shot care trebuia să fie dublu a ieșit la doar 30ml în 35 de secunde, prea încet. În consecință selectezi o măcinare mai mare. Schimbă doar măcinarea, nimic altceva. Deci dacă schimbi măcinarea, păstrează la fel cantitatea de cafea, distribuția, forța de tamping, cantitatea de apa, tot restul. Doar așa iți poți da seama ce efect are fiecare schimbare și poți să progresezi.

Grad de măcinare

Cât de fin macinată trebuie să fie cafeaua. Trebuie să fie o pudră fină dar încă să aibă o textura. Deci nu asemanatoare cu zahărul pudră sau făina așa cum este măcinarea de cafea la ibric, ci puțin mai mare. Dacă iei puțină cafea macinată si o presezi între degete trebuie să formeze o masă relativ compactă și să nu cadă ușor.

Nu sta pe gânduri

După ce ai strâns portafiltrul în grupul espressorului, dă drumul imediat la espressor. Dacă este lasată să stea mai mult timp acolo, cafeaua măcinată va fi afectată de căldura degajată de grup.