Coşul de cumpărături 0

DEX de Cafea

DEX-ul de mai jos conține o foarte mică parte din termenii de specialitate din lumea cafelei. Este un proiect în derulare și încercăm să adaugăm constant noi definiții.

Cafea Etiopia Sidamo la degustare clasică (eng: cupping)

dex cafea

Pentru că nu este bătută în cuie o traducere exactă în limba română a multor termeni, de exemplu ”pour over”, vei găsi și cuvinte în română și cuvinte în engleză în ordonarea alfabetică de mai jos.

Arabica

Cafeaua Arabica (Coffea Arabica) este o specie a arborelui de cafea, reprezentând aproximativ 70% din producția totală de cafea la nivel mondial. Pentru mai multe detalii intră pe ”Arabica si Robusta”.

Cafea

Băutură preparată din boabele prăjite și măcinate ale arborelui de cafea. Cele mai importante 2 specii ale arborelui sunt Arabica si Robusta. Arborele de cafea este un tip de copac de dimensiuni mici care rămâne verde pe toată perioada anului. Boabele de cafea sunt semințele din fructele arborelui.

Cappuccino

4 parti lapte și 1 parte espresso. Cu alte cuvinte 25ml espresso și 100ml lapte spumat (100ml reprezintă volumul laptelui înainte de spumare). Aceasta este proporția clasică. Poate fi încercat și cu o cantitate mai mare de espresso în compoziție.

Espresso

Unul dintre întelesurile cuvântului espresso este "făcut atunci pe moment, special pentru tine, la comandă, la cererea expresă".
Ne vine în minte imaginea unei cești cu espresso: o ceașca de porțelan, mică dar cu pereții groși, și în ceașca o cafea acoperită de un strat gros de spumă maro-roșcat cu bule foarte foarte mici, invizibile aproape, spumă cunoscută sub numele italian de ”Crema” și care arată atât de bine încât o sorbi din priviri.
Tehnic vorbind, espresso-ul definit de Institutul Italian de Espresso este: o băutură preparată din 7grame de cafea (14 grame pentru espresso dublu) din care rezultă 25ml de băutură (50-60ml pentru dublu) în 25 (+/- 5) secunde.
În practică, frumusețea espresso-ului este că fiecare are rețeta lui proprie.

Latte

Spre deosebire de cappuccino, latte-ul conține mai mult lapte. 8 părti lapte la 1 parte espresso sau 200ml lapte spumat (200ml volum înainte de spumare) la 25ml espresso.

Pour Over

Pour Over sau Filtru Artizanal este metoda de preparare a cafelei la filtru în care aproape toate acțiunile sunt făcute de către barista, spre deosebire de filtrul preparat automat de către un aparat de tip cafetieră. Mai multe detalii în ghidul de preparare Pour Over / Filtru.

Ristretto

Când ne gândim la Ristretto ne vine în minte un espresso foarte foarte scurt. Însă ristretto se referă la mai mult decât cantitatea de cafea din ceașcă, se referă la raportul dintre cafeaua din cească și cantitatea de cafea macinată, iar acest raport este mai mic decat la espresso. Cu alte cuvinte, la ristretto extragem mai puțină cafea din aceeași cantitate de cafea măcinată ca pentru espresso. Pentru un ristretto clasic facem din 7-8grame de cafea măcinată 15-20ml de băutură (față de 25-30ml la espresso clasic). Pentru un ristretto dublu, din 14grame de cafea măcinată facem 45ml de bautura (față de 50-60ml la espresso dublu).

Robusta

Cafeaua Robusta (coffea canephora) este o specie a arborelui de cafea, reprezentând aproximativ 30% din producția totală de cafea la nivel mondial.