Coşul de cumpărături 0

Pour Over / Filtru

Ce este pour over coffee?

Este practic metoda artizanală prin care faci cafea la filtru, tu singur cu dedicație și pasiune, nu un aparat.

În ultimii ani a devenit o metoda preferată a connaisseurilor de cafea și este foarte populară în cafenelele noului val (eng: 3rd wave coffee) din Seattle, Copenhaga, Oslo, Portland sau New York.

Dacă intri într-o astfel de cafenea, o să-l vezi pe barista preparând cafeaua un pic diferit și foarte low tech.

Așează un filtru de hârtie într-un suport de filtru ca un con de sticlă sau ceramică, macină cafeaua, o pune în filtru și toarnă încet apă fierbinte peste ea. Sub con este cana ta în care picură ușor cafeaua.

Fața de o masină automată de cafea la filtru, aici barista controlează direct cadența cu care trece apa prin cafea, temperatura apei si turbulența imprimată în masa de cafea măcinată. În felul acesta obţii o cafea mai complexă, în care poţi să identifici mai uşor şi să te bucuri mai mult de nuanţele din gust care evidenţiază ţara de provenienţă. Sau pur și simplu poate să fie mai fun decat doar să apeși pe un buton.

 

Echipamente necesare:
1. Dripper - suportul de filtru: Dripper Hario V60
2. Filtru de hartie: Filtru Hario V60
3. Cană sau carafă daca faci mai mult de 1 cană de cafea: Carafa Hario V60 03
4. Ibric / Kettle din care să torni apa fierbinte: Hario V60 Buono Kettle - Ibric Pour Over
5. Cronometru și cântar

6. Cafea proaspat prajita

cafea la filtru pour over

Ingrediente:

O sa preparăm 500ml de cafea, 2 cești de 250ml

1. Cafea 30g

2. Apă 500ml la temp 95-96 grade Celsius

3. Timp total: 2:30-3:30 minute

Să-i dăm drumul!

1. Mise en place

Pune apa la încălzit, 800-900ml. Pune Dripper-ul pe carafă, îndoaie filtrul de hârtie pe linia cusăturii și pune-l în dripper.

2. Preîncălzire
Toarnă apa fierbinte, cam 200ml, pe marginile filtrului de hârtie.
Asta te ajută să încălzești filtrul și conul și să clătești filtrul de orice urmă cât de mică de gust de hârtie.

cafea filtru pour over 

3. Macină cafeaua
Cafeaua măcinată ar trebui să fie cam ca sarea de masa, nu cea grunjoasă, cea normală. Deci mai mare ca pentru espresso, dar nu foarte grunjoasă. Aruncă apa din carafă și pune cafeaua măcinată în filtru. Ajută la dispersia uniformă a apei daca faci cu degetul o adâncitură mică in masa de cafea, ca in poză.

cafea filtru pour over

4. Preinfuzie
Temperatura 95-96 grade Celsius înseamnă să aștepți cam 15 secunde din momentul când iei de pe foc apa când clocotește puternic. Pentru preinfuzie toarnă ușor pe cafea doar atâta apă cât să fie ud tot stratul de cafea. După ce te-ai oprit din turnat, așteaptă 30 de secunde.

cafea filtru pour over

5. Toarnă restul apei
Când ai ajuns la 30 de secunde, incepi să torni apă încet, frumos, constant, într-o mișcare de spirală din centrul conului și puțin spre margine. Ai grijă să nu torni direct pe filtrul de hârtie pentru că așa apa va ocoli cafeaua. Toarnă doar pe cafea. E bine să torni apa în intervalul de 2:30-3:30 minute timp total (incluzând și cele 30 de secunde de preinfuzie), nici mai rapid nici mai încet.

cafea filtru pour over 

6. Când ai ajuns la semnul de 500ml de pe carafă, ia conul de pe carafă. Bineînțeles nu strică să folosești un cântar de bucătărie pe care sa pui carafa. Toarnă în cești.

cafea filtru pour over

7. Acum poți să bei cafeaua și să te minunezi cu câtă dragoste ai preparat-o și ce aroma ai reușit să scoți din ea.cafea filtru pour over 

Sfaturi de Barista

Încălzirea apei

Apa poți să o încălzești fie punând pe aragaz direct ibricul/kettle-ul Hario din care o torni sau să o încălzești într-un ibric mai mare și din acela să o torni în kettle imediat înainte de preparare.

Ce înseamnă 30 de grame de cafea

Dacă folosești lingura de măsură Hario (inclusă în pachetul Dripper Hario V60), 30 de grame de cafea înseamnă cu aproximație 2 linguri pentru cafea boabe și 2 linguri pline cu vârf pentru cafea măcinată.
Dăcă folosești o lingură normală de bucătărie 30 de grame de cafea înseamnă aproximativ 5 linguri boabe sau 4.5 pline cu vârf măcinată.

Tăria cafelei

Ești liber să experimentezi. Poți să schimbi raportul dintre cantitatea de cafea și apă dacă dorești o cafea mai tare sau mai slabă sau sa schimbi gradul de macinare. Nu uita, nu există un adevar absolut privind aceste detalii, doar niște principii generale.

Doar 1 cafea

Daca vrei să faci o singură ceașcă de cafea, pur și simplu pune conul direct pe cana de cafea și modifică cantitatea de cafea și apă.

Preîncălzirea

Preîncălzirea dripper-ului con și a carafei este importantă. Te ajută să ai un mediu de preparare stabil termic și când torni apoi apa pe cafea căldura apei dizolva și extrage aroma din cafea, nu se pierde încălzind un dripper și un filtru care sunt reci.

Câtă apă pentru preinfuzie

Daca folosești un cântar, pentru preinfuzie ar trebui sa pui cam 60 grame de apă la 30 de grame de cafea, deobicei se consideră ok dublul cantității de cafea. Daca nu folosești cântar atunci cantitatea de apă necesară pentru a uda tot patul de cafea este un indicator bun.

Timp

De ce 2:30-3:30 minute? In cazul preparării Pour Over, dupa acest timp apa începe să dizolve din cafea mai multe note de amar. Bineînteles, puțin amar nu strică în gustul total al cafelei, dar în cazul pour over după 3:30 minute amarul s-ar putea să devină prea puternic față de celelalte arome. Depinde cum îți place mai mult.

Cântar

Pentru a fi mai precis, ajută să folosești un cântar. Pur și simplu pune carafa pe un cântar de bucătărie. După ce pui cafeaua măcinată în filtru, resetezi la 0 cântarul și începi să torni apa.